0472 10 98 40 Etienne Rogiersstraat 20, Lokeren
Opvoedingscoach Katherine D'Hoore

Bij de Baobab

Hulp bij opvoeden

Het is geen ramp om je kind professioneel te laten ondersteunen. Integendeel, het is een cadeau.

Waar vroeger een heel dorp effectief meewerkte aan de opvoeding van je kind, is daar in deze moderne maatschappij geen ruimte meer voor. Vergeet echter niet dat je als ouder een bijzondere impact hebt en je kan zelf ook veel betekenen voor je kind door een meer gerichte aanpak. 

Daarbij wil ik je als opvoedingscoach ondersteunen.

Ik richt me specifiek op ouders waarbij de opvoeding voor extra uitdagingen zorgt. In mijn werkmethode staan samenwerking, respect, maatwerk en daadkracht centraal.

Persoonlijke begeleiding op maat

Samen zoeken we uit welke vorm van hulp jullie het meest nodig hebben.Voor mij is het belangrijk dat je als ouder hierin een deel bent van het geheel.

Elke ouder is uniek en kent zijn kind het best en die eigenheid neem ik graag mee in de coaching.

Praktijkgerichte ondersteuning

Daarnaast geef ik ook workshopsgroepstrainingen en vormingen over gerichte thema’s. Voor mij stopt het niet bij de theorie.

Ouders wisselen in groep ervaringen uit en krijgen oefeningen mee naar huis. Ook dan blijf ik hen ondersteunen, terwijl ze de opgedane kennis toepassen in hun gezin.

"Wisdom is like a baobab tree.
No one individual can embrace it.”

Elke ouder is expert

Iedere ouder heeft zijn eigen rugzak vol bagage. Daarin zit de ervaring die we zelf hebben meegekregen uit onze eigen opvoeding. Maar ook wat we in de opvoeding naar onze kinderen toe uitgeprobeerd hebben. Dingen die lukken of mislukken. Zie het mislukken niet als een verlies maar als een gewonnen ervaring.

Ouders worstelen voor 95% met dezelfde vraagstukken. We leren dus van elkaar.  Soms heb je wat hulp nodig om je eigen blinde vlekken te zien en je bewust te worden van de inzichten die we al hebben.

Het belangrijkste inzicht? Dat je als ouder expert bent van je eigen kind. Je kent het door en door, zoals geen ander. Deze wijsheden zijn essentieel in de coachingsgesprekken.

Waarvoor staat de baobab?

In groten getale kwamen er de afgelopen tijd inzichten tot ons uit andere culturen: Fika, Hygge en Lagom uit het hoge Noorden, Zen en Shinrin-Yoku uit Japan.

Maar in Afrika, de bakermat van de mensheid, is er de baobab, de apenbroodboom die symbool staat voor alles wat een mens nodig heeft. De vruchten zijn voedzaam, de zaden een lekkernij, de bladeren, jonge scheuten en wortels worden als groente gegeten. De vruchtschillen zijn brandstof, de vermalen schil is tabak. Van de as wordt zeep gemaakt. Uit de bast worden vezels gewonnen voor touwen, manden en textiel.  De baobab is een levensboom die duizenden jaren oud kan worden. Hij staat symbool voor wijsheid, verbinding, kracht, levenslust en bescherming. In Afrika is het de plek waar de wijzen van het dorp bijeenkomen om te praten en samen oplossingen te zoeken.

Zoals het Afrikaanse spreekwoord zegt: “Wijsheid is zoals een baobab. Niemand kan hem in z’n eentje omarmen.”

Ook “Bij de Baobab” gelooft in die verbinding van wijsheid. Van verschillende mensen die elk expert zijn van hun eigen kind en leven. Geen enkele wijsheid staat hier boven de andere.

En wanneer al die wijsheid verbonden wordt, dan biedt dat veel mogelijkheden.